27 Ocak 2017 Cuma

Bir damla kan bir can

Bir damla kan bir can


Herkese merhabalar, kısacık zamanınızı alacağım bu kısa ama dolu yazıya zamanınızı ayırın lütfen :)
Simdiii konumuz kan! Kan vermek neden önemli? Biz kanımızı neden verelim ki? Buna neden zaman ayirmaliyiz? Bu kadar önemli olan bu şey neden bizler tarafından önemsiz gibi algılanıyor?
Hadi bu sorulara beraber cevap arayalım. Şimdi hayal edin benimle birlikte lütfen, hava tam da sonbahar havasi, rüzgar suratiniza ufak ufak dokunuyor, ama güneş de unutmamış sizi bir yandan gülümsüyor size. Giyinmissiniz suslenmissiniz çıkıyorsunuz evden. Öylesine bir gezeyim diyorsunuz.
Öylesine çıktığınız bu gezintide bir Kızılay merkezi, otobüsü vs. Bir şey çıkıyor karşınıza. Diyorsunuz ki ya bi gireyim suraya, giriyorsunuz formunuzu dolduruyorsunuz (5dk bile sürmez) sonra tetkiklerinizi yapıyorlar. Ve her şey normal deyip kaninizi alıyorlar :) noldu şimdi kan verdiniz... Peki ne kaybettiniz? Bir miktar kan. Peki neler kazandınız bakalım mı birlikte???
1. Kan verdiğiniz için vucudunuzdaki kemik iliği (kan üretiminin olduğu yer) tembellikten kurtulup harekete gecti. Artık yeni kan hücreleri üretiyor ve kemik iliginizin yağlanıp işlevselliğini yitirmesine engel oldunuz.
2. Yeni üretilen hücreler sayesinde kendinizi daha dinç ve canlı hissedeceksiniz.
3. Baş ağrısı, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıklar önemli ölçüde vucudunuzu terk edecektir. İzleyin ve görün.
4. AIDS, Hepatit B, Hepatit C, sifiliz taramalarını ücretsiz olarak gerçekleştirmiş oldunuz. Bir nevi kontrol yaptırdınız kendinize.
Ve geliyorum en önemli kısma. Yukarda saydiklarima bakarsak kişisel kazancımız oldukça fazla gözüküyor. Peki farklı bi pencereden bakmaya ne dersiniz?
Dusunun şimdi verdiğiniz o kan belki daha anne diyememis bir bebeğin damarlarında dolaşacak,
Ya da genç bir babanın geçirdiği bi kaza sonucu ameliyathanenin önündeki gözü yaşlı kızın gülümsemesi olacak o kan,
Belki yaşlı tonton veya dedenin kimsem yokki benim diye üzüldüğü bi anda kulağına fısıldayan bir "ben burdayım" olacak,
Belki size bisey olacak ve kendi kaninizi size verecekler kendi kendinizi kurtaracaksiniz...
Yazımın başında ne kaybettiniz demistim hani cevabıda bir miktar kan idi. Aslında hayır siz kan kaybetmediniz siz binlerce can, milyonlarca umut, sayılmayacak kadar da gülümseme kazandınız.
Birileri size (gizli kahramanlarına) minnettar olup, dua ediyor hiç tanımadığınız biri sizin için dua ediyor düşünsenize :)
Sizce KAYBETTİNİZ mi?
Eğer kan verecek durumunuz yoksa en azından cevrenize duyurun ne olur? Yayalim bu bilinci heo birlikte, yemek yaparken arkadaşlar ile sohbetteyken sıkıştırıverin aralara kan verme mevzusunu :) şahsen ben öyle yapıyorum. Bi imkan bulup bu yazıyı size ulaştırmami sağlayan Asuman Hanimada tesekkur ediyorum. Unutmayın ne olur BİR DAMLA KAN, BİN UMUT BİN CAN...
   

Beyza Nur Şirin Eskişehir Osmangazi üniversitesi tıp fakültesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popular Posts

Recent

Random